January 23, 2016

Some of my best moments in life.

Hello there! Just a quick post since I am bored right now. 













What about yours?
Hihiiiiii I freaking love BTS omg 

Pictures credit to whoever took them.

Good night!

January 21, 2016

#1 Throwback Thursday.

Assalamualaikum.

spot me guys ahaks

Ayo ladies and gentleman!

Well that's my throwback Thursday picture gais (yep I thought last two years was so long ago hihi). Terjumpa gambar ni kat facebook haritu (aku mengaku aku tengah stalk si winnie sebab dia simpan album gambar ni ahaks)

Masa ni lepas join kursus amali haji dan umrah kat sekolah if I'm not mistaken. Wah I really miss the times when I used to hang out a lot with them sobs sobs sobs. Bila bab bab selfie wefie ni, mula ah derp face, perangai gila gila keluar pastu mulut pun tak henti cakap macam murai.

Tak silap aku lah, lepas habis kursus ni, kami petik buah mangga kat area rumah teha. Dah petik banyak banyak, apalagi hentam terus ah dengan entah apa nama benda tu (garam tambah cili padi kot). Aku tak makan dengan tu la sebab tak tahan dengan kepedasan tersebut.

Kami bila dah jumpa memang kecoh ah satu sekolah (buat macam sekolah binaan sendiri).

Tapi bila throwback punya throwback, sedih jugak lah. Dulu saja dapat macam ni, sekarang jarang dah. Aku mengaku sekali lagi yang aku jarang chat dengan dorang. Buka phone pun kerja aku main game. Wechat, whatsapp apa semua tu dah uninstall sebab malas (tak minat sangat main benda tu). 

Lagipun timbul isu itu ini, hubungan pun tak la retak sangat tapi tak macam dulu. It's okay, aku anggap dorang kawan dunia akhirat jugak. Hopefully sampai bila bila yaaaaaaa.

Nah aku belanja satu gambar sikit

ni kalau gambar time tengah malam, memang nasib ah 


Ok bye!

Yours sincerely,
Amira.

January 20, 2016

Saya nak 'curhat'.

Assalamualaikum!



Apa khabar kamu orang?

Masuk sepuluh hari tak update sebab sekarang ni aku dah busy balik (tak la busy sangat, busy gitu gitu je ceyy). Tak ada lah, sekarang ni busy urus adik-adik kat rumah, tolong mama siapkan order tart dan busy ambik lesen. So jarang jugak la nak update, blogwalking apa semua.

Curhat. Apa benda tu? Aku pun baru jugak guna perkataan tu dengan kawan-kawan sekelas. Orang sini ada saja bahasa dorang tau. Perkataan yang tak pernah dengar, pelik tapi bila dah tau maksudnya macam ni lah, "ya Allah aku fikir apa benda, ingat benda kotor kau sebut hahaha." Curhat ni apa orang kata, dia macam nak luahkan something. Haa macam tu lah lebih kurang.

By the way,

Tengok ah blog ni, daripada plain white kepada yang ada background dah (nampak lah ok sikit). Nak edit blog guna denim template tapi tak reti sangat, jadi aku ambik keputusan tukar background dan header saja lah senang ahaks. Tak payah ah pening kepala tengok pastu tukar tukar code bagai.

Minggu lepas banyak sangat kejadian yang terjadi kat aku. Entah lah, aku nak cerita tapi macam tak nak cerita. Macam ni la senang, benda tu jadi pun sebab aku sendiri cuai (nasib baik rumah tak terbakar). Ya lah, hari kejadian tu banyak sangat kerja nak disiapkan. Memang bengong jugak lah aku ni (masih tak sudah salahkan diri sendiri sobs sobs).

Aku yang hyperactive kat rumah tiba-tiba jadi pendiam (sehari je pun). Mama tak marah tapi bagi peringatan sikit lah yang semua tu pengalaman. Jadi, sentiasalah beringat masa kat dapur ya kawan kawan sekalian.

Ok dah habis cerita tu (memalukan sungguh but it's okay lah ada pengajaran jugak sobs).

Pasal ambik lesen ni, hmm aku baru hadir kursus kpp ahad lepas. Next step kena jawab ujian komputer (harap harap ah jawab sekali dah lulus, kalau fail buang duit saja nanti heh). Anw, pelajar lepan spm 2015 sekarang dah boleh beli no pin upu kat mana-mana bsn yang ada lah. Selamat membeli no pin!

Haa pasal temuduga untuk permohonan JAD-MJHEP tu dukacitanya aku tak dapat. Tak apa lahhhh tak ada rezeki sobs.

Oh ya, spm 2015 candidates, how's life going? Lagi sebulan lebih result nak keluar kannnnzz haih redha saja la apa yang dapat nanti, hihi. Peace.

Ok banyak nak cerita ni, tapi next time aku share lagi ya. Mengantuk pulak rasa (demam tak kebah lagi, tu rasa lemas semacam) diri ni.

Dah, bye!

Yours sincerely,
Amira budak tak betul.

January 10, 2016

Why am I here?

Assalamualaikum!


Hey what's up? I have something to post again hihi! 

Lately in my mind, I am always thinking of something.

Why blog?
Why am I blogging?
What's the reason I blog?

Actually it was never my intention to be a blogger ahaks! I started blogging because there were many blogs springing up daily and everyone looked cool doing it. Ok it's not only about that. When I've been seeking the purpose of why am I blogging, what I came up with is interacting with people.

I initially started this blog as more of a personal journal, one that I never expected or wanted anyone to read. Well I got lonely just speaking to myself, so I started to blog lah hihi.

There are few thoughts on how blogging impacts my life.

First and foremost,
I'll become a better writer. Writing is communication kan? It's about recording thoughts on paper and then compelling others to agree with them. 

Next,
I'll become a better thinker which is the blogging process encourages me to stop and think deeper. And ya I'll delve deeper into the matters of my life and the worldview.

The third one,
I'll meet new people (yah whether it be thru comments, emails or social media). The blogger community is friendly, encouraging and genuinely cheering for me to succeed aiseh hahaha. I just hope that my blog posts will benefit someone other than myself ceyyyyyy.

Lastly,
I'll become more confident because blogging help me to discover more confidence in my life. I'll quickly realize that I do live in an important life with a unique view gitu. Well as a blogger, I would like to introduce topic that I feel is significant and meaningful (take time jugaklah to lay out a subject and offer my thoughts on the topic heee).

Ok that's all! Bonne nuit, everyone!

"Writing is the painting of the voice" Voltaire.

I blog, therefore I am.

Yours sincerely,
Amira.

January 8, 2016

#2 Thought of the day.

Good day!

Yes, indeed.



Ok my siblings have just started school four days ago so yay I finally got a chance to post something! hihi.

So. How was your day guys?

Actually I feel that I've become a good big sis to my siblings lately aiseh (hahaha gurau gurau). Sejak masuk tahun baru ni, ada saja feeling (macam mana nak cakap ya)... oh when the older siblings step into parents' shoes?

I rarely spend time with my siblings because I was extremely busy (yahh I became hive of activity) during my school days (SPM, club activities, played an active role as school prefect, tuition and so on). Huh I feel terrible and guilty sobs.

Now, I used to take care of my siblings even though my parents are always busy with their work but they still could spend time with us. Well I promised my mother I'd always take care of my siblings ceyyy.

Oh by the way, 14 Januari ni keluar semakan temuduga untuk permohonan JAD-MJHEP. I just hope everything turns out fine lah kan. Kalau ada rezeki tu, ada lah tu hihi.

Ok lah ok lah kena chaw dah, nak sambung buat kerja balik (biasalah, mama suruh jadi maid tak bertauliah masa cuti ni ahaks).

Smile, you're designed to!

Yours sincerely,
Amira.

January 4, 2016

Tag question by Adiba Rusli.

Assalamualaikum.



Hello ladies and gentlemen!

Yup I've been tagged again for the third time! Wuuuu this time I was tagged by Adiba Rusli and I'd really appreciate if I get tagged again (well it's really fun getting tagged actually hahaha).

So let's get started~

Tell me your feeling right now.
I actually don't feel anything right now but I could feel the jitters since I am currently waiting for SPM result this March. 

If you have a chance to travel around the world, with whom you will go?
If I were given the chance, I'd want my family to go with me and we'd be gone for at least fourteen days so we could have a lot of time together.

State one weird thing that you have done in 2015.
I ate doughnut with ketchup (saya rasa sedap lagi makan macam tu hehe).

If you're a social media icon, who you wanna be? And why?
This question is really hard for me but ya I'll try to answer, hihi. What can I say is I just need to be my own self. There's a quote I've heard which tells us to create our own visual style, let it be unique to our self and yet identifiable for others. It is from Orson Welles. Well I've no idea but hopefully this answered your question hahaha.

Favourite colour?
Mine are grey and apple green.

Favourite pets?
I don't have any pets but I do love cats and butterflies (I just wondering can I keep butterflies as pets?).

Complete this sentence that start with "I think I should ..."
I think I should not think. Eh salah, I think I should try to be more understanding.

End this sentence with "... world will disaster."
Allah says in the Quran that He is the only one knows when the world will disaster.

Do you think you're brilliant enough? Why?
No, it's because I still have a lot to learn.

Give me your two bad habits that people doesn't know about it.
1. I really can't drink coffee but I drink it when I need to stay all night studying.
2. Waiting until I am hundred percents ready?

Ok dah siap jawab! Thanks for tagging me.

May Allah strengthen our ukhuwah and may we strive to be a healthy ummah ya, amin.

Anyways, I know I am weird because I feel weird all the time hihi.

Bye!

Yours sincerely,
Amira.

January 2, 2016

Tag question by Najwa Zahid.

Assalamualaikum!



Okay I got tagged again! I was tagged by this sweet sis, Najwa Zahid. Thanks a lot! Kali ni kena jawab sepuluh soalan pulak, wahahaha banyak jugak tu. Tak apa, I will gladly answer your questions ya hihi.

Kenalkan diri dan blog dengan gempaknya, rare dan meletop-letop.
Nama diberi Nurul Fatin Amira dan lebih suka dipanggil Amira. I'm  a very easy going person who loves and enjoy simple pleasures in life. Saya selalu minta maaf kat orang sebab takut saya ada buat salah. Pastu some people cakap saya garang dan sombong walaupun sebenarnya saya sangat friendly (mungkin muka saya kot yang garang ni ceh). Blog saya ni tak cantik dan simple saja, hihihi. I mostly write about my personal stories kat dalam blog ni dan sometimes saya post review pasal anime/manga yang saya nak recommend dekat orang.

Kalau awak diberikan peluang untuk miliki sebuah pulau, describe the island. It's your island.
Macam LDK lah pulak saya rasa, hihi. Senang cerita, kat pulau tu kena ada banyak pokok kelapa dan saya nak buat treehouse. Disebabkan saya suka buah kelapa, saya boleh petik buah kelapa tu pastu buat puding, sejukkan air kelapa kat dalam peti ais ya Allah sedapnya. Ok dah imaginasi melebih lebih pulak.

10 tahun akan datang, who you are?
Somebody's wife and mother to be? Eh gurau, saya masih budak lagi hahaha.

Tiga kerjaya/bidang yang awak bercita-cita untuk ceburi.
1. Chemical engineer. Sebab saya memang minat nak jadi engineer.
2. Pastry chef. Saya suka baking.
3. Business bakery. Nak belajar macam mana nak handle business I guess hahaha.

Siapa yang tahu kebanyakan rahsia awak dan kenapa awak rasa selesa untuk beritahu dia rahsia tersebut?
I must say semua rahsia yang saya ada, biasanya saya share dengan mama saya because she knows me very well.

Minat Kpop tak? Kalau minat, kenapa?
Saya minat jugaklah kpop ni tapi tak la obses sangat, hihi. Kenapa saya minat kpop sebab satu saya nak belajar dan faham perkataan hangul. Pastu saya amatlah suka dengan BTS. V dan Kookie comeeeel dengan perangai alien dorang. Lagipun lagu dorang jenis hip hop tu saya suka dengar hehe.

Apa awak akan buat kalau ada RM 1 juta?
Banyak sangat tu satu juta ringgit. Kalau dapat banyak tu, yang pertama saya nak buat rumah banglo besar besar bagi family saya tinggal. Pastu ada modal lebih buka cafe/bakery.

Apa motivasi/prinsip hidup yang awak selalu pegang?
1. Don't be too happy because too much happiness can make you hurt.
2. Always be positive to overcome the negative thoughts.
3. Stay smiling through the day!

Kaya atau berpendidikan. Yang mana awak pilih dan kenapa? Pilih salah satu sahaja.
Berpendidikan. Saya bukan mak mertua si Yasmin yang gila harta, asyik nak kaya saja hahaha. Saya pilih berpendidikan sebab boleh hidup dengan berjaya walaupun tak kaya raya. Money is not everything. Lagipun ilmu wajib dan penting untuk kita tuntut right.

Apa pendapat awak tentang blog ni? Berikan 1 nasihat/tip/komen untuk perbaiki blog ni.
Your blog actually reminds me of my old blog yang saya create sejak darjah empat lagi. Blog akak simple saja tapi saya suka. Saya tak berapa sangat kalau yang fancy ni. Oh ya, yang penting akak selalu update lah drama korea yang best best.


Ok dah selesai jawab, so turn saya bagi lima soalan yang susah dan banyak kbat ceh.

1. What was your first impression of me?
2. List five random facts about yourself.
3. How do you overcome your insecurities?
4. What words make you the best about yourself?
5. Three words/phrases that make you laugh.

Susah kan? Hahaha.

Tag:
Idiey     Ombakbergigi     Reen     Syamsid

Ok bye!

Yours sincerely,
Amira.

January 1, 2016

I bake when I'm bored.

Assalamualaikum!



Hey to the ho, put your hands up yo. Eh sorry, terlebih pulak.

Greetings everyone! I sincerely wish everyone a very blessed new year ahead. Resolve to keep happy, and your joy and you shall form an invincible host against difficulties alright. Keep smilinggggg! Forget the bad, cherish the good.

Okay aku baru dapat buka blog ni, sebab petang tadi sibuk kat dapur dengan mama. Mama ajak laksanakan projek buat cake, apam dan tart harini. Alhamdulillah everything went well. Semua baik-baik saja , tapi aku ni kan budak baru belajar (habis sepah sana sini). Nasib baik apam dengan cake sedap aku buat (puji diri sendiri, ahaks). 

Sehari ni aku bosan so tadi mama ajak buat projek baking lepas asar. Mama kata, "Kakak, buat lah apam tu. Buat yang ada inti strawberry." Then I said, "Oh okay, mama. Why not kita buat yang ada inti nanas jugak. Sedap tu." Dan mama pun mengangguk (menunjukkan mama setuju ah hihihi).

Dan ini hasilnya, tantaraaaaaaa

Nak buat macam bentuk nanas tapi tak reti, wuu sedih tak jadi


Yang warna pink polka dot putih tu inti strawberry, comel jer kan kalau tengok kat gambar hihi


Walaupun tak cantik, sedap jugak (yes alhamdhulillah yes). Sebenarnya last aku buat apam ni akhir tahun form four dulu. Masuk tahun baru (2015), mama tak bagi masuk dapur tolong mama siapkan order cheese tart dengan cake (mama tak bagi sebab mama suruh focus exam hmz)

Dah selesai dengan apam aku, sambung dengan Rainbow Caramel Cake pulak. Adam dan Akmal suka makan cake ni, begitu jugak dengan aku, ahaks. Ni kira favourite cake lah dalam family. Sedap okayyyyy.

sedap.


sedaaaaaaap.

Snap gambar pun tak cantik dengan angle yang tak betul lagi aduh, do I care? Hahaha.

Ok pastu, ni haa

Blueberry Cheese Tart yang gebu gebu gitu, hihihi


Actually, mama started a small business since year 2012 if I'm not mistaken. Masa tu aku form two, mama buat business jual cupcake. Masa sekolah, aku bawa lah cupcake yang kecik kecik ke sekolah then jual dengan kawan. Pastu mama terfikir nak cuba buat business tart (cheese tart, chocolate tart dan pineapple tart) pulak. Hasilnya gempak gitu. Alhamdulillah rezeki bertambah lepas mama buat business ni even though she's always busy kat office, mama still ada masa nak siapkan order tart ni. 

Dah tu saja.

Ok sila jangan marah sebab aku update pun malam malam, hihihi. Siap dengan gambar makanan pulak tu, ahaks! 

Sekian daripada miss Amira yang dah penat setengah hari kat dapur, bonne nuit and sleep well gais!

Assalamualaikum.

Yours sincerely,
Amira.