Skip to main content

I bake when I'm bored.

Assalamualaikum!




Hey to the ho, put your hands up yo. Eh sorry, terlebih pulak.

Greetings everyone! I sincerely wish everyone a very blessed new year ahead. Resolve to keep happy, and your joy and you shall form an invincible host against difficulties alright. Keep smilinggggg! Forget the bad, cherish the good.

Okay aku baru dapat buka blog ni, sebab petang tadi sibuk kat dapur dengan mama. Mama ajak laksanakan projek buat cake, apam dan tart harini. Alhamdulillah everything went well. Semua baik-baik saja , tapi aku ni kan budak baru belajar (habis sepah sana sini). Nasib baik apam dengan cake sedap aku buat (puji diri sendiri, ahaks). 

Sehari ni aku bosan so tadi mama ajak buat projek baking lepas asar. Mama kata, "Kakak, buat lah apam tu. Buat yang ada inti strawberry." Then I said, "Oh okay, mama. Why not kita buat yang ada inti nanas jugak. Sedap tu." Dan mama pun mengangguk (menunjukkan mama setuju ah hihihi).

Dan ini hasilnya, tantaraaaaaaa

Nak buat macam bentuk nanas tapi tak reti, wuu sedih tak jadi


Yang warna pink polka dot putih tu inti strawberry, comel jer kan kalau tengok kat gambar hihi


Walaupun tak cantik, sedap jugak (yes alhamdhulillah yes). Sebenarnya last aku buat apam ni akhir tahun form four dulu. Masuk tahun baru (2015), mama tak bagi masuk dapur tolong mama siapkan order cheese tart dengan cake (mama tak bagi sebab mama suruh focus exam hmz)

Dah selesai dengan apam aku, sambung dengan Rainbow Caramel Cake pulak. Adam dan Akmal suka makan cake ni, begitu jugak dengan aku, ahaks. Ni kira favourite cake lah dalam family. Sedap okayyyyy.

sedap.



sedaaaaaaap.

Snap gambar pun tak cantik dengan angle yang tak betul lagi aduh, do I care? Hahaha.

Ok pastu, ni haa

Blueberry Cheese Tart yang gebu gebu gitu, hihihi


Actually, mama started a small business since year 2012 if I'm not mistaken. Masa tu aku form two, mama buat business jual cupcake. Masa sekolah, aku bawa lah cupcake yang kecik kecik ke sekolah then jual dengan kawan. Pastu mama terfikir nak cuba buat business tart (cheese tart, chocolate tart dan pineapple tart) pulak. Hasilnya gempak gitu. Alhamdulillah rezeki bertambah lepas mama buat business ni even though she's always busy kat office, mama still ada masa nak siapkan order tart ni. 

Dah tu saja.

Ok sila jangan marah sebab aku update pun malam malam, hihihi. Siap dengan gambar makanan pulak tu, ahaks! 

Sekian daripada miss Amira yang dah penat setengah hari kat dapur, bonne nuit and sleep well gais!

Assalamualaikum.

Yours sincerely,
Amira.

Comments

  1. myyyyy favourite blueberry cheese tartttt aauu i'm droolingg

    ReplyDelete
  2. bestnnyaaaa!!!! tak jadi diet cenggini. nak cari la cheese tart tu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi, sedap tauuu. cari jangan tak cari :p

      Delete
  3. wah..sama hobby.I love to cook when i'm getting boring.Enjoy gardening, and sewing too.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. We're same! Daripada melepak saja, baik buat cake kan hahaha :D

      Delete
  4. bestnya boleh baking banyak banyak. Hana pun minat jugalah ngan baking ni tapi malas hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baking ni best tapi kalau penyakit M menyerang kita adoiii hahaha.

      Delete
  5. ni yang buat kite jeles ni -.- dari dulu nak try baking tapi sampai skrg tak menjadi2 hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa janganlah jealous. Practice makes perfect kan hehe :)

      Delete

Post a Comment