August 27, 2016

Moments may have gone but memories will always last forever.

Assalamualaikum.


It's been few months since aku tak update blog. Blog aku masih hidup rupanya even tak update beberapa bulan ni. Nak tukar edit bagai pun malas. Nak malas pun malas.

Alhamdulillah tarikh 26 Ogos pada tahun ni berlalu dengan jayanya. Ini bermaksud aku dah lapan belas tahun hidup kat bumi ni.

Birthday kali ni lain daripada yang lain. Oh maksud aku, birthday tanpa family di rumah tapi tapi tapi kat matrik ni aku ada banyak family. Rommate, kawan kawan sekolah dan classmate aku tu family aku kat sini lah hihi.

Such a beautiful and great memory to be remember. Semalam bukan main terharu gila aku, dorang celebrate birthday, buat egg prank lah and so on. Sorry Suzy aku tak cerita kat ig sebab nanti ada orang bengkak hati hahaha. Cerita kat blog lagi best sebab ramai orang boleh baca. Boleh kan? hukz

Okay cerita nya macam ni...

Aku bangun awal sebelum subuh nak siapkan assignment yang tak berapa nak siap lagitu. So sebelum tu aku bukak lah whatsapp bagai, biasalah kalau masa birthday kan sibuk nak tunggu orang wish kat kita. Okay dah check punya check, dah masuk subuh, aku pun menyibukkan diri nak bersiap ke kuliah. Ngam ngam harini birthday, aku rasa nak pakai baju favourite yang mama bagi tu. Baju kurung pahang warna coklat. Tapi si Suzy bila nampak aku pakai baju tu, dia cakap aku macam Tembaga. Nasib baik bukan Lembaga ye.

Dah bersiap around 6.30 pagi tu, aku duduk kat meja belajar aku la dengan harapan si Dayah dengan Suzy ni wish tapi tak jugak jugak wishnya. Aku diam saja la dok dengar lagu yang menghappykan diri. Moodku bertukar dari normal kepada hyper sekejap sebab tiba tiba hujan, dan aku pun, "ya ampun baju ku di luar, hujan eh" Dengan slang slang Tawau ku itu hokeh. Suzy ngan Dayah turun awal, dan aku turun 5 minit lambat sikit dari dorang.

Turun dekat bawah terserempak dengan Via. Muka nya yang sakit buat aku nak gelak tapi ada rasa kesian jugak lah. Dia ni masih banyak cakap walaupun tengah sakit. Get well soon anyway. So kami pun sama sama la gerak ke dewan kuliah sebab awal pagi ada kuliah subjek bio hmz. Aku secara jujurnya nak dengar wish dari si Via tapi tak da jugak. Hampa jugak lah sebenarnya tapi apakan daya. Aku teruskan hariku dengan senyuman yang bolehlah dikatakan agak lebar jugak, eh.

Before class BI mula, dorang Emong dah mula nyanyikan lagu happy birthday ramai ramai. Tapi aku tengok si Via ni tak join nyanyi. Aku anggap saja la dia tak larat nak ikut nyanyi sama hihi. Tengah rest 5 minit, mengalir pulak air mata ni tiba tiba. Aku buka whatsapp sebab mama baru send chat, "Happy birthday kakak.. wish u good luck for ur exam.. miss u.. luv u.." "Adik2 semua rindu kakak.. adik balik2 suruh kakak balik..". Masa tu kan ya Allah sedih gila, mama cakap pasal adik macam tu lagi buat aku sedih. Gila tak rindu dengan dorang semua. First time kot sambut birthday tak sama sama dengan family kat rumah.

Kay pastu gerak ke dewan kuliah semula, last kuliah untuk haritu. Before kuliah air mata mengalir lagi, mama wish kat Facebook lagi. Aduh malu sungguh rasa kat dewan kuliah tu. Tak boleh tahan apa lagi peluk ah si Via. Dia pun memberi kata kata semangat supaya tak nangis lagi ciah. Dan aku pun okay lah sikit hahaha.

Pastu aku gerak ke cafe A lah nak lunch dengan dorang Syasya. Dah siap lunch, balik gerak ke bilik sebab aku kena siapkan task BI yang Mr Niyo bagi masa kat kelas tadi. On the way nak masuk bilik, aku sebenarnya banyak kali jenguk tengok bilik Winnie, tengok muka pun tak ada. So aku teruskan niat untuk balik ke bilik. Dah sampai bilik, aku sorang baru balik sebab bilik masih berkunci. Aku buat lah task sampai siap pastu ke MP dalam pukul 2.30 macam tu. Yang aku pelik, si Suzy keluar sebab katanya ada koir. Dalam berapa kali lah dia tanya pukul berapa aku gerak ke MP, dah siap keluar, whatsapp lagi, "Fatin, kau da gerak ke mp ka?"  Risau bebenor bila aku nak gerak ni, dah tanya pastu dia cakap koir dorang cancel.

Dalam pukul 2.15 si Suzy balik bilik dan aku bersiap nak ke mp. Dah selesai urusan kat sana, aku balik bilik dan tido dengan jayanya. Well, jumaat kan kelas petang tak ada dan at the same time petang tak ada program macam biasa.

Lepas tido tu aku agak kelam kabut sikit lah. Nak mandi lah, nak cuci baju bagai. Nasib baik siap kerja aku. Pukul 7 lebih si Atul datang bilik, mengadu kat aku dia ni lapar. Meroyan macam orang tak betul sepanjang hari. Oops hihi. Dah selesai solat Isyak, aku pun ajak lah dia turun ke cafe B suruh dia makan sebab memang tengok dia dah tak betul dah. Sebelum aku turun ke cafe, si Via whatsapp lah, "Mira, ko ada di bilik ka? Sa mo pigi sana nanti.. Mau minta ajar chem chapter 1," dan aku pun dengan sehairan hairannya jawab, "bah okay nanti aku try..".

Dah turun ke cafe B, nampak Syasya dan Syaza kat sana dah. Dorang kata nak gerak ke atm jap, so aku teman lah si atul beli makan. Dah duduk tiba tiba Syasya menghilang. Menurut dorang berdua, Syasya sakit perut nak ke tandas dan aku pun aah ye kan saja lah.Tak lama lepastu turun lah si Syasya dengan si Kal. Si Kal tiba tiba nak join makan. Kami pun tunggu dia habis makan then baru lah naik bilik aku balik.

Aku sebenarnya tak sedap hati nak balik bilik sebab sebelum turun ada deal dengan Suzy. Aku kena pilih satu telur daripada dua, bergantung pada nasib ku jugak lah. Dah sampai bilik, si Suzy keluar dengan megahnya bersama dua biji telur. Dia suruh aku pilih sama ada kanan ataupun kiri. Dorang yang lain dok sibuk nak sight, nak rakam video aku kena pecah telur.

"Okay, aku pilih kananlah sebab kanan lebih baik.." dan bila aku dah pegang telur yang Suzy tu, nervous tak nervous kena pecahkan jugak lah. Nak tengok sama ada telur mentah atau yang dah masak. Bila dah pecahkan kat dahi, hmmm keluarlah segala cecair yang ada dalam telur tu. Aku pun tak terkata sebab tudung yang aku guna baru cuci kot. And then benda tak boleh blah tu, Dayah keluar bilik sambil hulur tuala dengan segala sabun mandi aku. Dia offer nak temankan aku mandi, dan aku pun direct ke tandas dengan bersandal. Masa mandi, si Dayah punya banyak gila cerita sampai tak fokus aku dibuatnya. Dalam 15 minit lepas tu, aku keluar lah dengan muka yang bersih, rambut yang dah bercuci dua kali.

Bila on the way ke bilik, aku hairan jugak lah bilik gelap semacam. Sebelum nak masuk bilik, aku nampak lilin lilin tersusun di depan mata. Aku teruskan perjalanan beberapa cm lagi, dan aku nampak dorang semua kat area bilik tidur. Winnie dengan cakenya dan 9 orang yang lain sibuk pegang belon.
Dumstak dumstak bilik aku jadinya. Siap kena sound kat group blok suruh kawal suara.

Dah lah background song Boombayah dengan speaker speaker sekalian. Memang sah macam dalam club hahaha. Bila masuk ja dalam bilik, semua nyanyi lagu birthday siap suruh tiup lilin. And then pecahkan belon sambil menari orang tak betul dengan jarum. Siap berbaju, Suzy suruh suapkan cake tiap satu orang kat dalam bilik. First dengan Suzy, memang kena sapu cream kat muka. Dah sapu kat muka, si Kal ambik cherry letak kat atas kepala dengan cream. Kena bersihkan sekali lagi kan. Hmm sabo je la.

Kami ambik banyak selfie tapi sayang tak dapat share ah. 'Proper' gila semua gambar hahahaha. Dah selesai apa semua, menurut mereka birthday girl kena bersihkan bilik ah lepastu. Aku pun dengan hati yang ikhklas, bersihkan jugak lah.



Ok dah habis cerita.

So aku sambung dengan appreciation post.

Bismillahirrahmanirrahim.

I'd like to thank to all the people who made the day special especially my kilikz Suzy. Thanks a lot Suzy, plan untuk celebration birthday aku kemarin. I am so so terharu like heck sebab tak expect benda benda begini. You call me tembaga sebab aku macam tembaga bila pakai baju kurung coklat tu. Kau asyik tanya aku bila ke mp sebab kau risau takut kantoi nampak kau ambik cake dari si taxi driver yang bujang tu. Susah payah tau lari sana lari sini, urus itu ini. You're the cake maniac of the week! Hihi.Satu hari semua layan macam nak tak nak ja omg. Hahaha thanks a lot, I love you to the moon and back. Dayah pun sama, thank you bagi teddy bear yang cute haritu!

And ya to my fellow classmates, Annim, Pris and Via. Kamu orang susah payah datang bilik ikut celebrate, tolong Suzy buat preparation semalam. Annim yang jauh di blok A sana sanggup datang ke bilik. Thanks! Sorry jadi class monitor yang banyak cakap dan bising dalam class.

Lastly, kawan kawan sekolah menengah as known as permberontakz kml thank you jugak lah bagi cake versi asrama punya. Tak sempat snap sebab semua dah sibuk melantak. Hihi! Tiada kamu di sini, macam mana lah aku ni kan.

As a conclusion (ceh macam buat karangan weh), I appreciated it a lot gaiz! You gaiz made my day. Kamulah family aku di sini walaupun family aku jauh di sana. Let's make lots of great and beautiful memories here before kita semua ikut haluan masing masing lepas ni sobs.

Yours sincerely,
Amira.

"The moments may have gone but the memories will always last forever." - Suzyana Jalley.

March 2, 2016

#3 Wordless Wednesday

Wordless lah sangat.


Me tonight.

P/s:

Assalamualaikum. It's been a while since I've posted nothing.

Last two weeks, I've started my driving lessons. I am freaking scared as hell tapi yalah it's my first time bawa kereta kan. I was scared that I might crash or whatsoever. It's pretty exciting but nervy at the same time tho.

Anyways, tomorrow is the results day.

I am totally nervous like whuut omg haaaa dang it. Apa apa pun my mom said to me, "Life would continue no matter how's your spm result, be positive." 

There's no point crying over spilt milk, redha saja lah dengan apa yang Allah dah tentukan kat kita right.

Ok In sha Allah, I'll post more soon.

Byee.

February 7, 2016

It's cupcake o'clock.

Assalamualaikum!


Ssup what's poppin'?

Dah berapa hari asyik nak update tapi tak terupdate-update pulak. Memandangkan malam ni aku kena pack barang untuk seminggu, aku update dulu lah kejap.

Aku dengan suka hatinya sekali lagi nak share gambar gambar cupcake sekalian. Well projek ni mama dengan aku buat kemarin sebab kawan aku order untuk majlis tunang kakak dia. Walaupun tak cantik, yang penting kualiti dan kesedapannya terjamin aite hihihi.

Ok baiklah silalah nampak,

Apam polka dot yang cute-to-be

Warna turquoise comel kan? hihi

Chocolate cupcake wuuuu
   
Red velvet cupcake ice cream you scream gimme that gimme that ice cream

 Meriah gila ahaks

Jemput lihat dan maaf dipinta buat semua sebab post gambar cake malam malam muahahahaha.

Ok dah bye!
Malam malam otak mereng hahahaha.


Yours sincerely,
Amira.

February 3, 2016

#2 Wordless Wednesday.





SPM RESULT WILL BE OUT LESS THAN A MONTH 
WHUT

January 23, 2016

Some of my best moments in life.

Hello there! Just a quick post since I am bored right now. 













What about yours?
Hihiiiiii I freaking love BTS omg 

Pictures credit to whoever took them.

Good night!

January 21, 2016

#1 Throwback Thursday.

Assalamualaikum.

spot me guys ahaks

Ayo ladies and gentleman!

Well that's my throwback Thursday picture gais (yep I thought last two years was so long ago hihi). Terjumpa gambar ni kat facebook haritu (aku mengaku aku tengah stalk si winnie sebab dia simpan album gambar ni ahaks)

Masa ni lepas join kursus amali haji dan umrah kat sekolah if I'm not mistaken. Wah I really miss the times when I used to hang out a lot with them sobs sobs sobs. Bila bab bab selfie wefie ni, mula ah derp face, perangai gila gila keluar pastu mulut pun tak henti cakap macam murai.

Tak silap aku lah, lepas habis kursus ni, kami petik buah mangga kat area rumah teha. Dah petik banyak banyak, apalagi hentam terus ah dengan entah apa nama benda tu (garam tambah cili padi kot). Aku tak makan dengan tu la sebab tak tahan dengan kepedasan tersebut.

Kami bila dah jumpa memang kecoh ah satu sekolah (buat macam sekolah binaan sendiri).

Tapi bila throwback punya throwback, sedih jugak lah. Dulu saja dapat macam ni, sekarang jarang dah. Aku mengaku sekali lagi yang aku jarang chat dengan dorang. Buka phone pun kerja aku main game. Wechat, whatsapp apa semua tu dah uninstall sebab malas (tak minat sangat main benda tu). 

Lagipun timbul isu itu ini, hubungan pun tak la retak sangat tapi tak macam dulu. It's okay, aku anggap dorang kawan dunia akhirat jugak. Hopefully sampai bila bila yaaaaaaa.

Nah aku belanja satu gambar sikit

ni kalau gambar time tengah malam, memang nasib ah 


Ok bye!

Yours sincerely,
Amira.

January 20, 2016

Saya nak 'curhat'.

Assalamualaikum!



Apa khabar kamu orang?

Masuk sepuluh hari tak update sebab sekarang ni aku dah busy balik (tak la busy sangat, busy gitu gitu je ceyy). Tak ada lah, sekarang ni busy urus adik-adik kat rumah, tolong mama siapkan order tart dan busy ambik lesen. So jarang jugak la nak update, blogwalking apa semua.

Curhat. Apa benda tu? Aku pun baru jugak guna perkataan tu dengan kawan-kawan sekelas. Orang sini ada saja bahasa dorang tau. Perkataan yang tak pernah dengar, pelik tapi bila dah tau maksudnya macam ni lah, "ya Allah aku fikir apa benda, ingat benda kotor kau sebut hahaha." Curhat ni apa orang kata, dia macam nak luahkan something. Haa macam tu lah lebih kurang.

By the way,

Tengok ah blog ni, daripada plain white kepada yang ada background dah (nampak lah ok sikit). Nak edit blog guna denim template tapi tak reti sangat, jadi aku ambik keputusan tukar background dan header saja lah senang ahaks. Tak payah ah pening kepala tengok pastu tukar tukar code bagai.

Minggu lepas banyak sangat kejadian yang terjadi kat aku. Entah lah, aku nak cerita tapi macam tak nak cerita. Macam ni la senang, benda tu jadi pun sebab aku sendiri cuai (nasib baik rumah tak terbakar). Ya lah, hari kejadian tu banyak sangat kerja nak disiapkan. Memang bengong jugak lah aku ni (masih tak sudah salahkan diri sendiri sobs sobs).

Aku yang hyperactive kat rumah tiba-tiba jadi pendiam (sehari je pun). Mama tak marah tapi bagi peringatan sikit lah yang semua tu pengalaman. Jadi, sentiasalah beringat masa kat dapur ya kawan kawan sekalian.

Ok dah habis cerita tu (memalukan sungguh but it's okay lah ada pengajaran jugak sobs).

Pasal ambik lesen ni, hmm aku baru hadir kursus kpp ahad lepas. Next step kena jawab ujian komputer (harap harap ah jawab sekali dah lulus, kalau fail buang duit saja nanti heh). Anw, pelajar lepan spm 2015 sekarang dah boleh beli no pin upu kat mana-mana bsn yang ada lah. Selamat membeli no pin!

Haa pasal temuduga untuk permohonan JAD-MJHEP tu dukacitanya aku tak dapat. Tak apa lahhhh tak ada rezeki sobs.

Oh ya, spm 2015 candidates, how's life going? Lagi sebulan lebih result nak keluar kannnnzz haih redha saja la apa yang dapat nanti, hihi. Peace.

Ok banyak nak cerita ni, tapi next time aku share lagi ya. Mengantuk pulak rasa (demam tak kebah lagi, tu rasa lemas semacam) diri ni.

Dah, bye!

Yours sincerely,
Amira budak tak betul.

January 10, 2016

Why am I here?

Assalamualaikum!


Hey what's up? I have something to post again hihi! 

Lately in my mind, I am always thinking of something.

Why blog?
Why am I blogging?
What's the reason I blog?

Actually it was never my intention to be a blogger ahaks! I started blogging because there were many blogs springing up daily and everyone looked cool doing it. Ok it's not only about that. When I've been seeking the purpose of why am I blogging, what I came up with is interacting with people.

I initially started this blog as more of a personal journal, one that I never expected or wanted anyone to read. Well I got lonely just speaking to myself, so I started to blog lah hihi.

There are few thoughts on how blogging impacts my life.

First and foremost,
I'll become a better writer. Writing is communication kan? It's about recording thoughts on paper and then compelling others to agree with them. 

Next,
I'll become a better thinker which is the blogging process encourages me to stop and think deeper. And ya I'll delve deeper into the matters of my life and the worldview.

The third one,
I'll meet new people (yah whether it be thru comments, emails or social media). The blogger community is friendly, encouraging and genuinely cheering for me to succeed aiseh hahaha. I just hope that my blog posts will benefit someone other than myself ceyyyyyy.

Lastly,
I'll become more confident because blogging help me to discover more confidence in my life. I'll quickly realize that I do live in an important life with a unique view gitu. Well as a blogger, I would like to introduce topic that I feel is significant and meaningful (take time jugaklah to lay out a subject and offer my thoughts on the topic heee).

Ok that's all! Bonne nuit, everyone!

"Writing is the painting of the voice" Voltaire.

I blog, therefore I am.

Yours sincerely,
Amira.

January 8, 2016

#2 Thought of the day.

Good day!

Yes, indeed.



Ok my siblings have just started school four days ago so yay I finally got a chance to post something! hihi.

So. How was your day guys?

Actually I feel that I've become a good big sis to my siblings lately aiseh (hahaha gurau gurau). Sejak masuk tahun baru ni, ada saja feeling (macam mana nak cakap ya)... oh when the older siblings step into parents' shoes?

I rarely spend time with my siblings because I was extremely busy (yahh I became hive of activity) during my school days (SPM, club activities, played an active role as school prefect, tuition and so on). Huh I feel terrible and guilty sobs.

Now, I used to take care of my siblings even though my parents are always busy with their work but they still could spend time with us. Well I promised my mother I'd always take care of my siblings ceyyy.

Oh by the way, 14 Januari ni keluar semakan temuduga untuk permohonan JAD-MJHEP. I just hope everything turns out fine lah kan. Kalau ada rezeki tu, ada lah tu hihi.

Ok lah ok lah kena chaw dah, nak sambung buat kerja balik (biasalah, mama suruh jadi maid tak bertauliah masa cuti ni ahaks).

Smile, you're designed to!

Yours sincerely,
Amira.

January 4, 2016

Tag question by Adiba Rusli.

Assalamualaikum.



Hello ladies and gentlemen!

Yup I've been tagged again for the third time! Wuuuu this time I was tagged by Adiba Rusli and I'd really appreciate if I get tagged again (well it's really fun getting tagged actually hahaha).

So let's get started~

Tell me your feeling right now.
I actually don't feel anything right now but I could feel the jitters since I am currently waiting for SPM result this March. 

If you have a chance to travel around the world, with whom you will go?
If I were given the chance, I'd want my family to go with me and we'd be gone for at least fourteen days so we could have a lot of time together.

State one weird thing that you have done in 2015.
I ate doughnut with ketchup (saya rasa sedap lagi makan macam tu hehe).

If you're a social media icon, who you wanna be? And why?
This question is really hard for me but ya I'll try to answer, hihi. What can I say is I just need to be my own self. There's a quote I've heard which tells us to create our own visual style, let it be unique to our self and yet identifiable for others. It is from Orson Welles. Well I've no idea but hopefully this answered your question hahaha.

Favourite colour?
Mine are grey and apple green.

Favourite pets?
I don't have any pets but I do love cats and butterflies (I just wondering can I keep butterflies as pets?).

Complete this sentence that start with "I think I should ..."
I think I should not think. Eh salah, I think I should try to be more understanding.

End this sentence with "... world will disaster."
Allah says in the Quran that He is the only one knows when the world will disaster.

Do you think you're brilliant enough? Why?
No, it's because I still have a lot to learn.

Give me your two bad habits that people doesn't know about it.
1. I really can't drink coffee but I drink it when I need to stay all night studying.
2. Waiting until I am hundred percents ready?

Ok dah siap jawab! Thanks for tagging me.

May Allah strengthen our ukhuwah and may we strive to be a healthy ummah ya, amin.

Anyways, I know I am weird because I feel weird all the time hihi.

Bye!

Yours sincerely,
Amira.

January 2, 2016

Tag question by Najwa Zahid.

Assalamualaikum!



Okay I got tagged again! I was tagged by this sweet sis, Najwa Zahid. Thanks a lot! Kali ni kena jawab sepuluh soalan pulak, wahahaha banyak jugak tu. Tak apa, I will gladly answer your questions ya hihi.

Kenalkan diri dan blog dengan gempaknya, rare dan meletop-letop.
Nama diberi Nurul Fatin Amira dan lebih suka dipanggil Amira. I'm  a very easy going person who loves and enjoy simple pleasures in life. Saya selalu minta maaf kat orang sebab takut saya ada buat salah. Pastu some people cakap saya garang dan sombong walaupun sebenarnya saya sangat friendly (mungkin muka saya kot yang garang ni ceh). Blog saya ni tak cantik dan simple saja, hihihi. I mostly write about my personal stories kat dalam blog ni dan sometimes saya post review pasal anime/manga yang saya nak recommend dekat orang.

Kalau awak diberikan peluang untuk miliki sebuah pulau, describe the island. It's your island.
Macam LDK lah pulak saya rasa, hihi. Senang cerita, kat pulau tu kena ada banyak pokok kelapa dan saya nak buat treehouse. Disebabkan saya suka buah kelapa, saya boleh petik buah kelapa tu pastu buat puding, sejukkan air kelapa kat dalam peti ais ya Allah sedapnya. Ok dah imaginasi melebih lebih pulak.

10 tahun akan datang, who you are?
Somebody's wife and mother to be? Eh gurau, saya masih budak lagi hahaha.

Tiga kerjaya/bidang yang awak bercita-cita untuk ceburi.
1. Chemical engineer. Sebab saya memang minat nak jadi engineer.
2. Pastry chef. Saya suka baking.
3. Business bakery. Nak belajar macam mana nak handle business I guess hahaha.

Siapa yang tahu kebanyakan rahsia awak dan kenapa awak rasa selesa untuk beritahu dia rahsia tersebut?
I must say semua rahsia yang saya ada, biasanya saya share dengan mama saya because she knows me very well.

Minat Kpop tak? Kalau minat, kenapa?
Saya minat jugaklah kpop ni tapi tak la obses sangat, hihi. Kenapa saya minat kpop sebab satu saya nak belajar dan faham perkataan hangul. Pastu saya amatlah suka dengan BTS. V dan Kookie comeeeel dengan perangai alien dorang. Lagipun lagu dorang jenis hip hop tu saya suka dengar hehe.

Apa awak akan buat kalau ada RM 1 juta?
Banyak sangat tu satu juta ringgit. Kalau dapat banyak tu, yang pertama saya nak buat rumah banglo besar besar bagi family saya tinggal. Pastu ada modal lebih buka cafe/bakery.

Apa motivasi/prinsip hidup yang awak selalu pegang?
1. Don't be too happy because too much happiness can make you hurt.
2. Always be positive to overcome the negative thoughts.
3. Stay smiling through the day!

Kaya atau berpendidikan. Yang mana awak pilih dan kenapa? Pilih salah satu sahaja.
Berpendidikan. Saya bukan mak mertua si Yasmin yang gila harta, asyik nak kaya saja hahaha. Saya pilih berpendidikan sebab boleh hidup dengan berjaya walaupun tak kaya raya. Money is not everything. Lagipun ilmu wajib dan penting untuk kita tuntut right.

Apa pendapat awak tentang blog ni? Berikan 1 nasihat/tip/komen untuk perbaiki blog ni.
Your blog actually reminds me of my old blog yang saya create sejak darjah empat lagi. Blog akak simple saja tapi saya suka. Saya tak berapa sangat kalau yang fancy ni. Oh ya, yang penting akak selalu update lah drama korea yang best best.


Ok dah selesai jawab, so turn saya bagi lima soalan yang susah dan banyak kbat ceh.

1. What was your first impression of me?
2. List five random facts about yourself.
3. How do you overcome your insecurities?
4. What words make you the best about yourself?
5. Three words/phrases that make you laugh.

Susah kan? Hahaha.

Tag:
Idiey     Ombakbergigi     Reen     Syamsid

Ok bye!

Yours sincerely,
Amira.

January 1, 2016

I bake when I'm bored.

Assalamualaikum!



Hey to the ho, put your hands up yo. Eh sorry, terlebih pulak.

Greetings everyone! I sincerely wish everyone a very blessed new year ahead. Resolve to keep happy, and your joy and you shall form an invincible host against difficulties alright. Keep smilinggggg! Forget the bad, cherish the good.

Okay aku baru dapat buka blog ni, sebab petang tadi sibuk kat dapur dengan mama. Mama ajak laksanakan projek buat cake, apam dan tart harini. Alhamdulillah everything went well. Semua baik-baik saja , tapi aku ni kan budak baru belajar (habis sepah sana sini). Nasib baik apam dengan cake sedap aku buat (puji diri sendiri, ahaks). 

Sehari ni aku bosan so tadi mama ajak buat projek baking lepas asar. Mama kata, "Kakak, buat lah apam tu. Buat yang ada inti strawberry." Then I said, "Oh okay, mama. Why not kita buat yang ada inti nanas jugak. Sedap tu." Dan mama pun mengangguk (menunjukkan mama setuju ah hihihi).

Dan ini hasilnya, tantaraaaaaaa

Nak buat macam bentuk nanas tapi tak reti, wuu sedih tak jadi


Yang warna pink polka dot putih tu inti strawberry, comel jer kan kalau tengok kat gambar hihi


Walaupun tak cantik, sedap jugak (yes alhamdhulillah yes). Sebenarnya last aku buat apam ni akhir tahun form four dulu. Masuk tahun baru (2015), mama tak bagi masuk dapur tolong mama siapkan order cheese tart dengan cake (mama tak bagi sebab mama suruh focus exam hmz)

Dah selesai dengan apam aku, sambung dengan Rainbow Caramel Cake pulak. Adam dan Akmal suka makan cake ni, begitu jugak dengan aku, ahaks. Ni kira favourite cake lah dalam family. Sedap okayyyyy.

sedap.


sedaaaaaaap.

Snap gambar pun tak cantik dengan angle yang tak betul lagi aduh, do I care? Hahaha.

Ok pastu, ni haa

Blueberry Cheese Tart yang gebu gebu gitu, hihihi


Actually, mama started a small business since year 2012 if I'm not mistaken. Masa tu aku form two, mama buat business jual cupcake. Masa sekolah, aku bawa lah cupcake yang kecik kecik ke sekolah then jual dengan kawan. Pastu mama terfikir nak cuba buat business tart (cheese tart, chocolate tart dan pineapple tart) pulak. Hasilnya gempak gitu. Alhamdulillah rezeki bertambah lepas mama buat business ni even though she's always busy kat office, mama still ada masa nak siapkan order tart ni. 

Dah tu saja.

Ok sila jangan marah sebab aku update pun malam malam, hihihi. Siap dengan gambar makanan pulak tu, ahaks! 

Sekian daripada miss Amira yang dah penat setengah hari kat dapur, bonne nuit and sleep well gais!

Assalamualaikum.

Yours sincerely,
Amira.